Składniki:
- 50 dkg filetów z tilapii lub pangi
- 3 łyżki soku z cytryny
- 3 łyżki posiekanej dymki
- 3 drobno posiekane ząbki czosnku
- 1 łyżeczka tymianku
- ¾ łyżeczki mielonego chili
- 3 łyżki oleju
- mąka
- 6 chlebków pita (kliknij)
Dodatki:
- majonez, musztarda, ulubiony sos, sałata, plastry pomidora, plastry ogórka itp. – wg uznania
Sposób przyrządzenia:
Filety rybne rozłożyć w jednej warstwie w odpowiednim naczyniu. Sok z cytryny wymieszać z dymką, czosnkiem, tymiankiem i chili, dodać sól i pieprz. Mieszanką tą polać filety rybne, odstawić na 45 minut. Na patelni rozgrzać olej. Obsączone filety obtoczyć w mące, smażyć po 2 minuty z każdej strony, obsączyć z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym. Pitę dobrze podgrzać, naciąć i do każdej włożyć część ryby. Uzupełnić dodatkami wg uznania.