Składniki:
- 2 kg szynki wieprzowej
- szklanka płatków migdałowych
- sok z 2 małych cytryn
- 3-4 ząbki czosnku
- sól, pieprz do smaku
- zioła świeże/ tymianek, rozmaryn, natka pietruszki/
Sposób wykonania:
Mięso umyć, osuszyć na papierowym ręczniku, natrzeć solą, pieprzem i skropić sokiem z cytryny Wstawić do lodówki na 2 godziny i schodzić. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę, wymieszać z płatkami migdałów. Zioła, drobniutko posiekać. Mięso natrzeć czosnkiem i ziołami, skropić olejem. Piec około 20 minut w temperaturze 220 stopni C, zmniejszyć do temperatury 180 stopni C i piec jeszcze około 1 ½ godziny, polewać raz po raz wytworzonym podczas pieczenia sosem. Wyłożyć na półmisek, pokroić w plastry. Podawać na gorąco i na zimno.