Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Szynka wieprzowa glazurowana

Składniki:

    • 1 cała wędzona szynka, surowa najlepiej z kością
    • kilka ziaren pieprzy
    • 4 liście laurowe
    • dobra musztarda francuska
    • brązowy cukier
    • czosnek

Sposób przyrządzenia:
Marynowaną i uwędzoną szynkę zamoczyć w zimnej wodzie na około 12 godzin aby pozbyć się nadmiaru soli. W odpowiednio dużym garnku doprowadzić wodę do wrzenia, dodać pieprz i liście laurowe po kilku minutach włożyć do wrzącego wywaru szynkę i gotować 40 minut na każdy kilogram jej wagi. Po tym czasie szynkę wyjąć, usunąć zeń skórę pozostawiając warstwę tłuszczu, natrzeć musztardą i lekko oprószyć brązowym cukrem. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym i piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 stopni C przez około 40 minut. Podawać na zimno. Przed natarciem mięsa musztardą można ostrym nożem ponacinać mięso w delikatną kratkę co zwiększy wizualnie atrakcyjność potrawy.

1 comment for “Szynka wieprzowa glazurowana

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *