Składniki:
-
- 1 cała wędzona szynka, surowa najlepiej z kością
- kilka ziaren pieprzy
- 4 liście laurowe
- dobra musztarda francuska
- brązowy cukier
- czosnek
Sposób przyrządzenia:
Marynowaną i uwędzoną szynkę zamoczyć w zimnej wodzie na około 12 godzin aby pozbyć się nadmiaru soli. W odpowiednio dużym garnku doprowadzić wodę do wrzenia, dodać pieprz i liście laurowe po kilku minutach włożyć do wrzącego wywaru szynkę i gotować 40 minut na każdy kilogram jej wagi. Po tym czasie szynkę wyjąć, usunąć zeń skórę pozostawiając warstwę tłuszczu, natrzeć musztardą i lekko oprószyć brązowym cukrem. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym i piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 stopni C przez około 40 minut. Podawać na zimno. Przed natarciem mięsa musztardą można ostrym nożem ponacinać mięso w delikatną kratkę co zwiększy wizualnie atrakcyjność potrawy.
1 comment for “Szynka wieprzowa glazurowana”