Składniki:
- 50 dkg mielonej wołowiny
- 20 dkg mielonej wieprzowiny
- 2 małe bułeczki rozmoczone w wodzie
- 1 utarta na tarce cebula
- 2 utarte na tarce ząbki czosnku
- 1 łyżka dobrej musztardy
- 1 jajko
- olej słonecznikowy
- mąka
- sól i pieprz
Sposób przyrządzenia:
Z zamoczonych bułeczek dokładnie odcisnąć wodę, przetrzeć przez durszlak do miski. Dodać mięso i pozostałe składniki z wyjątkiem mąki. Bardzo dokładnie wymieszać, przyprawić. Z mieszanki uformować blok, obtoczyć go w mące. W dużym rondlu rozgrzać mocno olej i obsmażyć na nim klopsa ze wszystkich stron, podlać wodą lub bulionem i dusić pod przykryciem przez około 1 godzinę. Podawać z ziemniakami, ulubionymi dodatkami i sosem pozostałym z duszenia klopsa.
1 comment for “Klops wieprzowo wołowy”