Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Klops wieprzowo  wołowy


Składniki:

    • 50 dkg mielonej wołowiny
    • 20 dkg mielonej wieprzowiny
    • 2 małe bułeczki rozmoczone w wodzie
    • 1 utarta na tarce cebula
    • 2 utarte na tarce ząbki czosnku
    • 1 łyżka dobrej musztardy
    • 1 jajko
    • olej słonecznikowy
    • mąka
    • sól i pieprz


    Sposób przyrządzenia:
    Z zamoczonych bułeczek dokładnie odcisnąć wodę, przetrzeć przez durszlak do miski. Dodać mięso i pozostałe składniki z wyjątkiem mąki. Bardzo dokładnie wymieszać, przyprawić. Z mieszanki uformować blok, obtoczyć go w mące. W dużym rondlu rozgrzać mocno olej i obsmażyć na nim klopsa ze wszystkich stron, podlać wodą lub bulionem i dusić pod przykryciem przez około 1 godzinę. Podawać z ziemniakami, ulubionymi dodatkami i sosem pozostałym z duszenia klopsa.

1 comment for “Klops wieprzowo  wołowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *