Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Szczupak wigilijny

Składniki:

    • 1 kg szczupak
    • 1 szklanka soku pomarańczowego
    • 1 pomarańcza
    • 2 cebule
    • 1 pomidor
    • zielona pietruszka
    • 1 liść laurowy
    • 1 łyżka oleju
    • sól, biały pieprz


    Sposób przyrządzenia:
    Rybę sprawić, dokładnie umyć, wyfiletować, przyprawić, odstawić na 30 minut. Cebule obrać, pokroić w plastry. W odpowiednim naczyniu rozłożyć plastry cebuli, przyprawić, dodać olej. Na warstwie cebuli ułożyć filety ze szczupaka, wlać sok pomarańczowy. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni C, zapiec w nim rybę przez około 15 minut. Na półmisku ułożyć warstwę cebuli, na niej filet ze szczupaka. Udekorować pokrojonym w ósemki pomidorem i cząstkami pomarańczy. Pozostały sos zagęścić, podać w sosjerce.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *