Składniki:
- 1 kg szczupak
- 1 szklanka soku pomarańczowego
- 1 pomarańcza
- 2 cebule
- 1 pomidor
- zielona pietruszka
- 1 liść laurowy
- 1 łyżka oleju
- sól, biały pieprz
Sposób przyrządzenia:
Rybę sprawić, dokładnie umyć, wyfiletować, przyprawić, odstawić na 30 minut. Cebule obrać, pokroić w plastry. W odpowiednim naczyniu rozłożyć plastry cebuli, przyprawić, dodać olej. Na warstwie cebuli ułożyć filety ze szczupaka, wlać sok pomarańczowy. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni C, zapiec w nim rybę przez około 15 minut. Na półmisku ułożyć warstwę cebuli, na niej filet ze szczupaka. Udekorować pokrojonym w ósemki pomidorem i cząstkami pomarańczy. Pozostały sos zagęścić, podać w sosjerce.