Składniki:
- 1 szczupak
- ½ szkl. świeżo startego chrzanu
- 1 marchewka
- 200 ml kwaśnej śmietany
- kawałek korzenia selera
- 1 pietruszka
- pęczek natki pietruszki
- 1 cebula
- kilkanaście ziaren pieprzu
- 1 liść laurowy
- 4 łyżki masła
- 1 łyżka mąki
- sól
Sposób wykonania:
- Jarzyny pokroić na mniejsze kawałki po czym przełożyć je do specjalnej rynienki do gotowania ryb.
Zalać je 1,5 l osolonej wody, i wrzucić jeszcze ziarna pieprzu, liść laurowy oraz natkę pietruszki.
Doprowadzić do wrzenia, wówczas oczyszczona rybę w całość włożyć do wywaru i trzymać na małym ogniu około 20 minut.
Po tym czasie rybę wyjąc z wywaru i wstawić ja do rozgrzanego piekarnika aby nie ostygł a wywar przecedzić i dodać do niego masło, chrzan oraz mąką wymieszana ze śmietaną.
Doprowadzić do wrzenia i trzymać na małym ogniu około 2 minut.
Szczupaka przed podaniem polać sosem.