Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Szczupak w sosie chrzanowo – cytrynowym

Składniki:

  • 1 szczupak
  • ½ szkl. świeżo startego chrzanu
  • 1 marchewka
  • 200 ml kwaśnej śmietany
  • kawałek korzenia selera
  • 1 pietruszka
  • pęczek natki pietruszki
  • 1 cebula
  • kilkanaście ziaren pieprzu
  • 1 liść laurowy
  • 4 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki
  • sól

Sposób wykonania:

  1. Jarzyny pokroić na mniejsze kawałki po czym przełożyć je do specjalnej rynienki do gotowania ryb.
    Zalać je 1,5 l osolonej wody, i wrzucić jeszcze ziarna pieprzu, liść laurowy oraz natkę pietruszki.
    Doprowadzić do wrzenia, wówczas oczyszczona rybę w całość włożyć do wywaru i trzymać na małym ogniu około 20 minut.
    Po tym czasie rybę wyjąc z wywaru i wstawić ja do rozgrzanego piekarnika aby nie ostygł a  wywar przecedzić i dodać do niego masło, chrzan oraz mąką wymieszana ze śmietaną.
    Doprowadzić do wrzenia i trzymać na małym ogniu około 2 minut.
    Szczupaka przed podaniem polać sosem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *