Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Karp zapiekany z zmienikami

Składniki:

  • 800 g filetów z karpia
  • 800 g ziemniaków
  • 2 pomidory
  • 4 zielone papryki
  • 200 ml kwaśnej śmietany
  • 100 g surowego wędzonego boczku
  • 5 łyżek mąki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 100 g masła
  • 2 cebule
  • sól

    Sposób wykonania:

    1. Ziemniaki ugotować w mundurkach po czym je odcedzić i pokroić w plastry.
      Następnie w filetach zrobić nacięcia w które włożyć boczek pokrojony na słupki.
      Rybę oprószyć solą po czym obtoczyć ją w macę wymieszanej z papryka w proszku.
      Obsmażyć na rozgrzanym maśle.
      Następnie układać warstwami w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem ziemniaki, rybę, pokrojoną cebulę, paprykę i pomidory.
      Polać całość śmietaną oraz masłem.
      Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i zapiekać około 35 minut.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *