Składniki:
- 1 szczupak
- 100 g słoniki
- sól
- pieprz
- 100 g masła
- 250 ml śmietany 20%
- 1 łyżka octu z estragonu
- sok z ½ cytryny
- ½ pęczka koperku
- folia aluminiowa
Sposób wykonania:
- Szczupaka dokładnie wypatroszyć i oczyścić po czym zrobić nacięcia w odległości około 3 cm.
Następnie słoninę pokroić w słupki i włożyć w otwory w rybie.
Natrzeć ją jeszcze solą oraz pieprzem po czym głowę i płetwy związać razem.
Obsmażyć ją na rozgrzanym maśle około 25 minut.
W trackie polewać masłem.
Po tym czasie przełożyć ją do naczynia żaroodpornego , polać śmietaną i przykryć folią aluminiową.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i zapiekać około 10 minut.
Gotową rybę ułożyć na półmisku a do sosu z pieczenia wlać ocet oraz sok z cytryny.
Doprawić do smaku i polać szczupaka.
Przed podaniem posypać posiekanym koperkiem.