Składniki:
- 700 g sprawionych sardynek
- 1 czerstwa bułki
- 250 g szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- ½ pęczka bazylii
- 1 jajko
- 40 g startego parmezanu
- sól
- pieprz
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka pinioli
Sposób wykonania:
- Szpinak zblanszować około 2 minut w osolonej wodzie po czym go odsączyć i dodać bazylię, jajko, parmezan, posiekany ząbek czosnku oraz namoczoną w wodzie bułkę.
Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Powstałą masą napełnić sardynki, które ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
Skropi c oliwą i posypać piniolami.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 240 stopni i zapiekać około1 5miunt.