Składniki:
- 1 kg małży
- 750 ml bulionu
- 1 pęczek cebulki
- 80 g masła
- 90 g mąki
- 250 ml wywaru
- 250 ml śmietany
- 2 łyżki sosu Worcester
- sól
- pieprz
- 250 g gotowanych krewetek
- 3 łyki posiekanej natki pietruszki
- 150 g bułki tartej
- tłuszcz do formy
Sposób wykonania:
Otwarte muszle maż wyrzucić a resztę zalać wodą i odstawić na 30 minut.
Po tym czasie małe odcedzić, zalać wywarem i gotować około 8 minut.
Muszle, które się nie otworzyły wyrzucić.
Z pozostałych wyjąc mięso , które wrzucić na patelnie z rozgrzanym masłem.
Oprószyć mąką i wlać śmietanę.
Całość wymieszać i gotować do zgestnienia.
Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz sosem Worcester.
Na koniec dodać krewetki, bułkę tartą oraz natkę pietruszki.
Przełożyć całość do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem i wstawić o piekarnika z funkcją grilla na około 3 minuty.