Składniki:
- 2 kg sprawionego szczupaka lub sandacza
- sól i pieprz do smaku
- plastry cytryny, natka pietruszki
Farsz:
- 6 ugotowanych pokrojonych w kostkę jajek
- 20 dkg pokrojonego w kostkę żółtego sera
- 4 posiekane ząbki czosnku
- 6 łyżek masła
- 2 czerwone, oczyszczone, pokrojone w kostkę papryki
- 1 jajko
- sól i pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia:
Z ryby ostrożnie usunąć kręgosłup i o ile umiejętności na to pozwolą ości. Tuszkę ryby natrzeć solą i pieprzem, odstawić na 30 minut. Składniki farszu wymieszać, przyprawić solą i pieprzem. Tak przygotowanym farszem napełnić jamę brzuszną ryby, zaszyć lub spiąć wykałaczkami. Nadzianą rybę zawinąć dokładnie w czystą, lnianą ściereczkę, ułożyć w odpowiednio dużym naczyniu, zalać przyprawionym wywarem warzywnym i bardzo powoli gotować około 1 godziny. Po tym czasie rybę wyjąć z wywaru, lekko schłodzić, odwinąć ze ścieżeczki, odstawić w chłodne miejsce aż ryba stężeje. Używając ostrego noża pokroić rybę na plastry, ułożyć na półmisku, udekorować cytryną i zieleniną, podawać. Można też z wywaru i żelatyny sporządzić galaretę i podać rybę w galarecie.