Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Szaszłykowe kulki wołowe ze śliwką i papryką

Składniki:

  • 500g mięsa wołowego
  • 6 suszonych śliwek
  • 6 plasterków boczku wędzonego
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 1 łyżka mąki ( do oprószenia mięsa)
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz

    Sposób przyrządzenia:
    Mięso zmielić na maszynce. Dodać posiekaną drobno cebulę, natkę
    pietruszki (drobno posiekaną), doprawić solą i pieprzem. Podzielić na
    sześć części i zrobić kulki. Śliwki suszone zawinąć w plasterki boczku.
    Paprykę pokroić w kostkę 2×2 cm. Na drewniane szpadki od szaszłyka
    nadziewać paprykę, następnie kulkę mięsa obtoczoną w mące i śliwkę
    suszoną zawiniętą w boczek. Czynność powtarzać kończąc papryką .
    Szaszłyki ułożyć na tacce. Tackę kładziemy na grillu i pieczemy
    kilkakrotnie obracając żeby się równomiernie upiekły.

    Przepis nadesłano na konkurs Letnie Grillowanie przez helas

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *