Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Szaszłyki z piersi kurczaka Celi

Sezon na grilla czas rozpocząć. Dziś przepis na szaszłyki z piersi kurczaka Celi. Do ich wykonania potrzebujesz: piersi z kurczaka, białego wina, bazylii i tymianku. 
 

Składniki:

  • 1 pierś z kurczaka
  • ½ szkl białego wina
  • 1 łyżka oliwy z oliwek 
  • 3 ząbki czosnku
  • kilka gałązek tymianku
  • kilka gałązek bazylii
  • ½ słodkiej papryki
  • ½ ostrej papryki
  • sól
  • pieprz
 

 
 

Sposób wykonania:

  1. Pierś z kurczaka dokładnie oczyścić i pokroić w dużą kostkę.
    Do miski przelać białe wino i oliwę z oliwek, wymieszać.
    Następnie dodać obrany czosnek przeciśnięty przez praskę.
    Wrzucić drobno posiekany tymianek i bazylię.
    Dodać jeszcze słodką i ostrą paprykę.
    Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
    Do powstałej marynaty wrzucić mięso.
    Marynować kilka godzin.
    Po tym czasie nabijać mięso na patyczki od szaszłyków.
    Kłaść je na rozgrzanym ruszcie i grillować na złoto ze wszystkich stron.
     

Liczba porcji: 5

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *