Składniki:
– 40 dag. filetów z piersi kurczaka
– 1 ząbek czosnku
– 7 łyżek oleju
– 3 łyżki soku z cytryny
– 1 łyżeczka łagodnej curry
– 1 duża marchewka
– 1 papryka czerwona
– 1 papryka zielona
– 2 małe cebule
– 6 plasterków boczku
– sól, pieprz
Wykonanie:
Mięso umyć i pokroić w grubą kostkę. obrany czosnek wycisnąć do miski, dodać 4 łyżki oleju, sok z cytryny, curry i wymieszać. Mięso ułożyć w marynacie, przykryć i odstawić na godzinkę.
Marchew obrać pokroić w plastry i wrzucić na trzy minuty do osolonej wrzącej wody. Papryki przekroić na większe kawałki.
Cebulę pokroić na ósemki. Wyjąć mięso i osączyć. Każdy kawałek mięsa zawinąć kawałkiem boczku. Nadziewać na przemian na patyczki szaszłykowe. Posypać solą i pieprzem.
Smażyć w pozostałej ilośći oleju przez 10-12 minut często obracając i smarując marynatą. Podawać z ryżem.