Składniki:
– 250 dag mąki
– 5 żółtek
– 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
– łyżka masła
– 2 łyżki cukru cukier waniliowy
– łyżeczka spirytusy ( może być wódka)
Wykonanie:
Z mąki, żółtek,śmietany, posiekanego masła, cukru i spirytusu zagnieść twarde ciasto.Wstawic do lodówki na 1 godzinę. Ciasto cieniutko rozwałkować. Radełkiem lub nożem wykrawać paski ok 10 cm długie. Środek nacinać wzdłuz na 2-3 cm. Przez naciecie przewlec jeden konie paska, uformować ciastko.
Faworki wkładać do wrzącego tłuszczu i smażyć z obu stron na jasnozłoty kolor.
Osaczyć na papierze kuchennym. Posypać cukrem pudrem wmieszanym z cukrem waniliowym iiiiii niebo w gębie.
Nadesłane nie wiem przez kogo 🙁
3 comments for “Faworki (2)”