Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Szaszłyk z kurczaka 4

Skład:

  • filet z piersi kurczaka
  • boczek wędzony
  • małe pieczarki
  • papryka czerwona
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • łyżka oleju

Sposób przyrządzenia:
Mięso kroimy na plastry grubości 1 cm, boczek kroimy na cieńsze plasterki wielkości plastrów mięsa, tak też kroimy oczyszczoną paprykę, cebulę kroimy na plasterki. Małe pieczarki pozbawiamy trzonów, blanszujemy we wrzątku przez 1 minutę. Plastry mięsa solimy, pieprzymy, smarujemy zmiażdżonym czosnkiem i olejem i odstawiamy na chwilę, aby mięso przeszło aromatem przypraw. Nabijamy na szpadki na przemian mięso, cebulę, boczek, pieczarki, paprykę, mięso, cebulę itd. Tym sposobem mięso styka się z jednej strony z cebulą, a z drugiej z tłuszczem. Ponieważ mięso z piersi kurczaka jest delikatna i krucha, pieczemy je w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 C przez około 15 minut często obracając. Smakują też z grilla.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *