Składniki:
- 35 dag kalafiora
- 25 dag brokułów
- 30 dag piersi z kurczaka
- ½ l wywaru
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki
- cytryna
- 200 ml śmietany
- marchewka
- cukier
- sól
- pieprz
- masło
Sposób wykonania:
- Brokuł i kalafiora podzielić na różyczki, skropić sokiem cytryny i zalać gorącym wywarem.
Gotować na małym ogniu około 7 minut.
W między czasie w rondelku ugotować marchewkę po czym zmiksować ją razem z filetami kurczaka.
Następnie do powstałej masy wbić jajka, skórkę z cytryny, śmietanę oraz mąkę.
Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz cukrem.
Połowę powstałej masy ułożyć na dnie formy wysmarowanej masłem.
Na niej ułożyć różyczki kalafiora raz brokułu i ponownie przykryć pasztetową masą.
Przykryć całość folią aluminiowa i piec w kąpieli wodnej w rozgrzanym piekarniku około 1, 5 godziny.