Składniki:
- 2 kg surowego boczku
- 1 kg pieczarek
- 30 dkg żółtego sera Gouda
- 4 cebule
- 6 ząbków czosnku
- 8 ugotowanych na twardo jajek
- 2 szklanki mleka
- sól, pieprz do smaku
- przyprawa typu Vegeta
- olej do smażenia
Sposób przyrządzenia:
Boczek umyć, osączyć na papierowym ręczniku, zmielić w maszynce razem z obranym czosnkiem. Cebulę obrać, posiekać, zeszklić, dodać umyte, pokrojone pieczarki, podsmażyć. Doprawić do smaku solą, Vegetą i pieprzem, dodać mleko, boczek i dokładnie wymieszać. Przygotować żaroodporne natłuszczone naczynie. Masę przełożyć i do środka masy wyłożyć ugotowane jajka. Posypać startym żółtym serem. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni około 1 ½ godziny.