Składniki:
- 2 kg łopatki wieprzowej
- 1 kg mielonego mięsa wieprzowego
- 4 jajka
- 2 duże cebule
- ½ kg żółtego sera gouda
- 4 czerstwe bułki
- 1 szklanka bułki tartej
- 2 pęczki koperku
- sól, pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia:
Bułki namoczyć w wodzie i odcisnąć. Łopatkę wieprzową naciąć tak by tworzyła jeden płat. Mięso mielone połączyć z obraną i posiekaną cebulą, posiekanym koperkiem, wbić jajka, dodać starty żółty ser i doprawić do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wyrobić jednolitą masę. Przygotowaną masę wyłożyć na płat łopatki, ściśle zwinąć w podłużny klops i zawinąć bawełnianą nitką. Wyłożyć do natłuszczonego żaroodpornego naczynia i piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni około 90 minut.