Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Suszone grzyby duszone z cebulką- Iwony

Składniki:

  • 15 dkg suszonych grzybów
  • 2 łyżki masła
  • 1 szklanka mleka
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka mąki
  • ¾ szklanki śmietany
  • sól, pieprz do smaku
  • 3 łyżki  posiekanej zielonej natki pietruszki

    Sposób przyrządzenia:

    Suszone grzyby namoczyć w ciepłej wodzie, a następnie w mleku na 2-3 godziny . Gdy mleko wsiąknie w grzyby, pokroić na cienkie paseczki. Cebulę  obrać  i pokroić w talarki. Grzyby i cebulkę  poddusić  na maśle we własnym sosie, pod przykryciem, aż do miękkości, doprawić do smaku solą i pieprzem, oprószyć mąką i doprawić śmietaną, jeszcze moment poddusić. Przed podaniem posypać posiekaną zieloną  natką  pietruszki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *