Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Surówka z porów z papryką

Składniki:

  • ½ kg porów/ biała część/
  • 4 strąki kolorowej papryki
  • 2 jabłka
  • 4 marynowane śliwki
  • ½ szklanki posiekanej zielonej natki pietruszki
  • 1/3 szklanki oleju sojowego
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz do smaku

    Sposób przyrządzenia:
    Olej utrzeć z sokiem z cytryny, przyprawić solą i pieprzem, dodać posiekaną natkę pietruszki. Pory umyć, osączyć  i pokroić w makaroniki, wymieszać z sosem. Paprykę i jabłka umyć, usunąć gniazda nasienne. Paprykę pokroić w paseczki, jabłka umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, przyprawić solą i pieprzem do smaku. Można dodać szczyptę cukru. Tak przygotowaną surówkę wyłożyć do salaterki i ozdobić marynowanymi śliwkami, pokrojonymi na ćwiartki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *