Składniki:
- ½ kg porów/ biała część/
- 4 strąki kolorowej papryki
- 2 jabłka
- 4 marynowane śliwki
- ½ szklanki posiekanej zielonej natki pietruszki
- 1/3 szklanki oleju sojowego
- sok z cytryny
- sól, pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia:
Olej utrzeć z sokiem z cytryny, przyprawić solą i pieprzem, dodać posiekaną natkę pietruszki. Pory umyć, osączyć i pokroić w makaroniki, wymieszać z sosem. Paprykę i jabłka umyć, usunąć gniazda nasienne. Paprykę pokroić w paseczki, jabłka umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, przyprawić solą i pieprzem do smaku. Można dodać szczyptę cukru. Tak przygotowaną surówkę wyłożyć do salaterki i ozdobić marynowanymi śliwkami, pokrojonymi na ćwiartki.