Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Surówka z kapusty pekińskiej Pauliny

Składniki:

  • 1 kapusta pekińska
  • 2 kwaśne jabłka
  • 1 cebula biała
  • 1cebula czerwona
  • 2 łyżki rodzynek
  • 2 łyżki żurawin
  • 2 łyżeczki zielonego konserwowego pieprzu
  • sok cytryny
  • sól, pieprz do smaku
  • 2 łyżeczki cukru
  • pęczek natki pietruszki
  • kieliszek wytrawnego czerwonego wina

    Sposób przyrządzenia:
    Kapustę oczyścić i drobno posiekać, rodzynki i żurawiny sparzyć, osączyć, jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, cebulę obrać i drobno posiekać. Kapustę połączyć z jabłkami, rodzynkami, żórawiną, cebulką, zielonym pieprzem. Dodać oliwę z oliwek, wytrawne czerwone wino, sok z cytryny. Wszystkie składniki przyprawić solą, pieprzem i cukrem do smaku. Posypać uprzednio umytą i drobno posiekaną natką pietruszki.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *