Składniki:
- 4 duże cebule
- 3 duże jabłka
- 3 czerwone papryki
- 4 konserwowe ogórki
- 10 sztuk zielonych marynowanych oliwek
- 4 łyżki oliwy oliwek
- sok z cytryny
- sól, pieprz, cukier do smaku
- ½ szklanki posiekanego zielonego koperku
Sposób przyrządzenia:
Oliwę z oliwek utrzeć z sokiem z cytryny, przyprawić solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. Wymieszać z posiekanym koperkiem. Cebulę obrać i pokroić w plasterki, plasterki rozdzielić i wymieszać z przygotowaną zaprawą. Jabłka umyć, obrać i pokroić w cieniutkie paseczki, połączyć z cebulą. Paprykę umyć, osączyć ,usunąć gniazda nasienne, pokroić w paseczki. Ogórki konserwowe pokroić w kostkę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, ewentualnie sprawdzić smak i doprawić przyprawami. Surówkę wyłożyć do salaterki udekorować zielonymi oliwkami.