Składniki:
- botwinka 4 pęczki
- oliwa 8 łyżek
- sok z cytryny 2 łyżki
- czosnek 2 ząbki
Sposób przyrządzenia:
Botwinę z buraczków należy dokładnie umyć pod bieżącą wodą, odciąć od
niej buraczki, które następnie należy wrzucić je do osolonego wrzątku i
zagotować. Po około 10- 15 minutach należy dorzucić do buraczków liście i
gotować kolejne 8 minut, po czym odcedzić. Buraczki należy teraz obrać
ze skórki, następnie pokroić w cienkie plastry, zaś liście pokroić w
drobne paski. Sok z cytryny należy połączyć z posiekanym na drobno
czosnkiem, po czym doprawić solą i pieprzem wedle uznania. Ciągle
mieszając należy wlewać powoli oliwę, do momentu, gdy powstanie sos.
Liście należy przełożyć do salaterki, po następnie zalać je sosem, po
czym obłożyć plasterkami burków i dobrze ochłodzić.Przepis nadesłany na Super Konkurs Pychotki przez albertos