Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Stek wołowy z makaronem

 

Składniki:

 

  • 450 g makaronu jajecznego
  • 4 łyżki oleju z orzeszków ziemnych
  • 450 g steku wołowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 1 czerwona papryka
  • 1 marchewka
  • 2 selery naciowe
  • 8 cebulek dymek
  • 1 łyżeczka ciemnego brązowego cukru
  • 1 łyżka wytrawnego sherry
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • kilka kropli sosu chili

Sposób wykonania;
Makaron gotować we wrzątku około 5 minut po czym go odcedzić i przelać zimną wodą i wymieszać z 1 łyżka oleju.
Następnie pozostały olej rozgrzać w woku po czym wrzucić do niego wołowinę pokrojoną w cienkie paseczki i smażyć około 4 minut.
Po tym czasie dodać posiekany czosnek oraz imbir i smażyć kolejne 30 sekund.
Dodać paprykę pokrojona w paseczki oraz marchew i seler pokrojone w plasterki.
Smażyć następnie 2 minuty i dodać sherry, cukier, sos sojowy oraz sos chili.
Wymieszać, smażyć minutę i dodać makaron.
Trzymać na ogniu do momentu, aż makaron się podgrzeje.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *