Składniki:
- 450 g makaronu jajecznego
- 4 łyżki oleju z orzeszków ziemnych
- 450 g steku wołowego
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka startego imbiru
- 1 czerwona papryka
- 1 marchewka
- 2 selery naciowe
- 8 cebulek dymek
- 1 łyżeczka ciemnego brązowego cukru
- 1 łyżka wytrawnego sherry
- 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
- kilka kropli sosu chili
Sposób wykonania;
Makaron gotować we wrzątku około 5 minut po czym go odcedzić i przelać zimną wodą i wymieszać z 1 łyżka oleju.
Następnie pozostały olej rozgrzać w woku po czym wrzucić do niego wołowinę pokrojoną w cienkie paseczki i smażyć około 4 minut.
Po tym czasie dodać posiekany czosnek oraz imbir i smażyć kolejne 30 sekund.
Dodać paprykę pokrojona w paseczki oraz marchew i seler pokrojone w plasterki.
Smażyć następnie 2 minuty i dodać sherry, cukier, sos sojowy oraz sos chili.
Wymieszać, smażyć minutę i dodać makaron.
Trzymać na ogniu do momentu, aż makaron się podgrzeje.