Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sos słodko-kwaśny Magdy

Składniki:

  • 3 kg pomidorów bez skórki
  • 1 kg cebuli
  • 1 kg papryki czerwonej i żółtej
  • 1 puszka ananasów
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 łyżka soli
  • 1/2 łyżeczki chili
  • 1/2 łyżeczki Vegety
  • 2 łyżeczki czosnku wyciśniętego przez maszynkę
  • 1 łyżeczka curry
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka pieprzu białego
  • 2/3 szklanki octu winnego
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki wody

Sposób wykonania:

  1. Pomidory i cebulę pokroić w kostkę, posolić i zostawić na noc. Na drugi dzień odcedzić sok a do miąższu dodać chili, Vegetę, czosnek, curry, musztardę, paprykę słodką, cukier, pieprz biały oraz ocet winny i dokładnie wymieszać. Tak przygotowany sos gotować około 1 godziny. Na koniec odlać sok z kukurydzy i ananasów a suche składniki pokroić w kostkę razem z papryką. Na 15 minut przed końcem gotowania dodać wszystko do sosu. Mąkę ziemniaczaną rozrobić z wodą i zagęścić sos. Gorący sos przelać do słoików i odwrócić do góry dnem. Nie wekować.

    Przepis nadesłany na Wiosenny konkurs wegetariański przez Magdalena Pieniążek

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *