Składniki:
- 3 kg pomidorów bez skórki
- 1 kg cebuli
- 1 kg papryki czerwonej i żółtej
- 1 puszka ananasów
- 1 puszka kukurydzy
- 1 łyżka soli
- 1/2 łyżeczki chili
- 1/2 łyżeczki Vegety
- 2 łyżeczki czosnku wyciśniętego przez maszynkę
- 1 łyżeczka curry
- 2 łyżeczki musztardy
- 2 łyżeczki papryki słodkiej
- 2/3 szklanki cukru
- 1 łyżeczka pieprzu białego
- 2/3 szklanki octu winnego
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki wody
Sposób wykonania:
- Pomidory i cebulę pokroić w kostkę, posolić i zostawić na noc. Na drugi dzień odcedzić sok a do miąższu dodać chili, Vegetę, czosnek, curry, musztardę, paprykę słodką, cukier, pieprz biały oraz ocet winny i dokładnie wymieszać. Tak przygotowany sos gotować około 1 godziny. Na koniec odlać sok z kukurydzy i ananasów a suche składniki pokroić w kostkę razem z papryką. Na 15 minut przed końcem gotowania dodać wszystko do sosu. Mąkę ziemniaczaną rozrobić z wodą i zagęścić sos. Gorący sos przelać do słoików i odwrócić do góry dnem. Nie wekować.
Przepis nadesłany na Wiosenny konkurs wegetariański przez Magdalena Pieniążek