Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sos grzybowy do świątecznych dań

Składniki:

  • 1 szkl suszonych grzybów
  • 1 kostka bulion grzybowego
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • ½ szkl gęstej śmietany
  • sól
  • pieprz

    Sposób wykonania:

    Grzyby zalać woda i odstawić na noc.
    Następnego dnia ugotować w tej samej wodzie po czym je odcedzić i pokroić.
    Natomiast cebulę posiekać i zeszklić na rozgrzanym maśle, wówczas dodać grzyby.
    Oprószyć  całość mąką po czym wlać wywar z grzybów oraz włożyć kostkę bulionową.
    Dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
    Po kilku  minutach dodać jeszcze śmietanę.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *