Składniki:
- 1/3 paczki granulatu sojowego
- 1 średnia marchewka
- kartonik zagęszczonego soku pomidorowego
- cebula
- 4 ząbki czosnku
- olej
- tymianek, sól, pieprz
- bazylia i oregano – najlepiej świeże i dużo
Sposób wykonania:
- Marchewkę pokrojoną na 2 cm plastry zalewam wodą, solę i zagotowuję. Po 10 minutach dorzucam soję i gotuję do miękkości. Potem wyławiam marchewkę w celu jej zmiksowania i odcedzam soję do kubka – zostaje bulionowa przekąska dla kucharki 🙂 Kroję drobno cebulę – smażę na oleju, po chwili dorzucam pokrojony w plasterki czosnek. Gdy już pachną odpowiednio, dorzucam odcedzoną soję i jeszcze chwilę smażę. Można trochę podlać sosem sojowym. Miksuję marchewkę i dolewam soku pomidorowego w celu bezproblemowego wyciągnięcia jej z pojemnika. Tą miksturą zalewam cebulo-czosnko-soję i mieszam. Solę i pieprzę w miarę potrzeb. Tymiankuję i gotuję około 10 min bez przykrycia (kiedy to w drugim garze gotuje się makaron). Gdy makaron i sos już gotowe, wrzucam poszatkowane listki bazylii i oregano, sos na makaron, a potem – jeeść!
Można posypać tartym serem żółtym albo fetą, ew. polać odrobiną oliwy z oliwek.Przepis nadesłany na Wiosenny konkurs wegetariański przez martk777