Składniki:
- słoik kiszonej kapusty
- pół białej świeżej kapusty
- soja – kostka albo cos podobnego (paczka)
- 2 duże cebule
- 4 ząbki czosnku
- 40 dkg pieczarek
- śliwki suszone
- pół słoiczka koncentratu pomidorowego
- sos sojowy
- olej
- przyprawy: vegeta, majeranek, po kilka ziaren ziela angielskiego i jalowca, trzy listki laurowe, pieprz, ew. ostra papryka
Sposób wykonania:
Po pierwsze: Nastawiamy czajnik pełen wody. Zanim się zagotuje zdążymy akurat wyciągnąć ze słoika kapustę kiszoną i pokroić ją na mniejsze kawałki, a następnie wrzucić do wielkiego garnka z kilkoma kulkami jałowca. Do drugiego garnka wrzucamy niezbyt drobno poszatkowaną białą kapustę, odrobinę vegety, liść laurowy oraz kilka ziaren ziela angielskiego. Kiedy woda się zagotuje zalewamy nią kapustę. Wody wlewamy tylko tyle, żeby kapusta była zamoczona, ale żeby nie trzeba było jej później odcedzać! Gotujemy około 20 minut.
W tym czasie kroimy cebulę w piórka, czosnek w plasterki, a pieczarki w cząstki dowolne, np. na połówki, niezbyt drobno, bo znikną w potrawie.
Podsmażamy cebulę na oleju, po chwili wrzucamy do niej czosnek i pieczarki, polewamy obficie sosem sojowym i smażymy do zbrązowienia grzybków.
Kapusta powinna już być ugotowana, wrzucamy więc najpierw kapustę białą do kiszonej mieszamy przez chwilę. Teraz w opróżnionym przez białą kapustę garnku możemy ugotować soję w wodzie z vegetą ew. solą, wg przepisu na opakowaniu. Zanim soja będzie gotowa, zdążymy akurat dorzucić do kapusty usmażone pieczarki, pół paczki pokrojonych w paseczki suszonych śliwek, pół słoiczka przecieru pomidorowego i masę majeranku.
Kiedy soja jest już gotowa, dorzucamy ją do całości dzieła, doprawiamy wedle uznania pieprzem i/lub ostrą papryką, po czym gotujemy, podjadamy, gotujemy, zamrażamy, podjadamy… Najlepszy jest po dwóch dniach!Przepis nadesłany na Wiosenny konkurs wegetariański przez mrtk777