Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Bigos wegetariański

Składniki:

  • słoik kiszonej kapusty
  • pół białej świeżej kapusty
  • soja – kostka albo cos podobnego (paczka)
  • 2 duże cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 40 dkg pieczarek
  • śliwki suszone
  • pół słoiczka koncentratu pomidorowego
  • sos sojowy
  • olej
  • przyprawy: vegeta, majeranek, po kilka ziaren ziela angielskiego i jalowca, trzy listki laurowe, pieprz, ew. ostra papryka

    Sposób wykonania:
    Po pierwsze: Nastawiamy czajnik pełen wody. Zanim się zagotuje zdążymy akurat wyciągnąć ze słoika kapustę kiszoną i pokroić ją na mniejsze kawałki, a następnie wrzucić do wielkiego garnka z kilkoma kulkami jałowca. Do drugiego garnka wrzucamy niezbyt drobno poszatkowaną białą kapustę, odrobinę vegety, liść laurowy oraz kilka ziaren ziela angielskiego. Kiedy woda się zagotuje zalewamy nią kapustę. Wody wlewamy tylko tyle, żeby kapusta była zamoczona, ale żeby nie trzeba było jej później odcedzać! Gotujemy około 20 minut.
    W tym czasie kroimy cebulę w piórka, czosnek w plasterki, a pieczarki w cząstki dowolne, np. na połówki, niezbyt drobno, bo znikną w potrawie.
    Podsmażamy cebulę na oleju, po chwili wrzucamy do niej czosnek i pieczarki, polewamy obficie sosem sojowym i smażymy do zbrązowienia grzybków.
    Kapusta powinna już być ugotowana, wrzucamy więc najpierw kapustę białą do kiszonej mieszamy przez chwilę. Teraz w opróżnionym przez białą kapustę garnku możemy ugotować soję w wodzie z vegetą ew. solą, wg przepisu na opakowaniu. Zanim soja będzie gotowa, zdążymy akurat dorzucić do kapusty usmażone pieczarki, pół paczki pokrojonych w paseczki suszonych śliwek, pół słoiczka przecieru pomidorowego i masę majeranku.
    Kiedy soja jest już gotowa, dorzucamy ją do całości dzieła, doprawiamy wedle uznania pieprzem i/lub ostrą papryką, po czym gotujemy, podjadamy, gotujemy, zamrażamy, podjadamy… Najlepszy jest po dwóch dniach!

    Przepis nadesłany na Wiosenny konkurs wegetariański przez mrtk777

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *