Składniki:
- ½ kurczaka
- 1 łyżeczka soli
- mąka ziemniaczana
- 1 łyżeczka imbiru
- 1 białko
- 6-7 pieczarek
- 1 słodka papryka
- starta skórka z cytryny
- 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku
- sok z 1 cytryny
- 5-6 łyżek oleju
- 1 ½ łyżki malcu
- 3 łyżki rosołu
- 1 łyżka sosu sojowego
- 2 łyżeczki cukru
Sposób wykonania:
- Pierś kurczaka pokroić w paski, które oprószyć solą, mąką oraz imbirem po czym wymieszać z białkami i odstawić na 30 min.
Następnie kurczaka smażyć ok. 3 min na rozgrzanym oleju, wówczas kurczaka wyjąć a na patelnie wrzucić smalec i gdy się rozgrzeje dodać pokrojone pieczarki, paprykę i szczypior.
Trzymać na ogniu mieszając ok. 1 min.
Następnie wlać rosół, sos sojowy oraz dodać cukier, doprowadzić do wrzenia i dodać kurczaka.
Pozostawić na ogniu 1 min nie przerywając mieszania dodać skórkę i sok z cytryny, gotować ostatnią 1 min.Przepis nadesłany na konkurs "Muza Ramsaye" przez Grzegorza