Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Smażone pierożki chińskie

Składniki:
Farsz:

  • 25 dag pekińskiej lub włoskiej kapusty
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1-2 roztarte ząbki czosnku (dowolnie)
  • 2 cebule dymki posiekane
  • 1/2 kg zmielonej wieprzowiny
  • 6 łyżek oleju
  • 1 szklanka wody
  • 2 łyżeczki octu (10%)

Przyprawy:

  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • szczypta pieprzu
  • 2 łyżeczki startego świeżego imbiru lub łyżeczka imbiru w proszku
  • 1 łyżka czystej wódki
  • 1 łyżka oleju sezamowego lub sojowego
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki
  • 1/4 łyżeczki soli
  • ľ szklanki wrzącej wody
  • 1/4 szklanki zimnej wody

Sposób przyrządzenia:
Kapustę posiekać na kawałki wielkości suszonej małej fasoli, posypać solą, odstawić na 10-15 min, odcisnąć sok. Mięso włożyć do miski, wsypać 1/2 łyżeczki soli i wlać 2 łyżki sosu sojowego, mieszać 30 sekund w jedną stronę, dodać pozostałe przyprawy, kapustę i cebulę dymkę, mieszać dalej w tę samą stronę na jednolitą masę około 5 min. Wstawić do lodówki na 1 godz. Mąkę i sól przesiać do miski, zrobić dołek, wlać wrzątek, zamieszać drewnianą łyżką (będą grudki), przykryć ściereczką, odstawić na 5 miń, wlać zimną wodę, zamieszać w jedną stronę kilka razy (ciasto nie będzie jednolite), przykryć, odstawić na 15 min. Wyłożyć na stolnicę posypaną mąką, wygniatać podsypując mąką (około 3-5 min), aż ciasto stanie się jednolite. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną przykryć zwilżoną ściereczką. Drugą rozwałkować na płat 2 mm grubości. Szklanką wykroić krążki. Kłaść farsz na krążki, złożyć w kształt półksiężyca, mocno zlepić brzegi. Każdy zlepiony pieróg ułożyć na stolnicy lub desce posypanej mąką. Trzymać pod suchą ściereczką aż do wyrobienia wszystkich. Dużą patelnię mocno rozgrzać na ostrym ogniu, wlać 3 łyżki oleju, rozprowadzić równomiernie po dnie patelni. Ciasno ułożyć pierogi na gorącej patelni, zlepionymi brzegami do góry (około 24 szt.), smażyć na średnim ogniu do lekkiego zrumienienia pierogów od spodu. Wlać 1/2 szklanki wody z łyżeczką octu, przykryć patelnię i dusić 8 min do wyparowania wody. Zestawię z ognia, przykryć patelnię dużym okrągłym półmiskiem, szybkim ruchem odwrócić patelnię tak, aby pierogi znalazły się na talerzu stroną zrumienioną do góry, trzymać w cieple. Smażyć w ten sam sposób pozostałe pierogi. Podawać na gorąco z sosem. Proporcje: na około 48 szt.
Przepis nadesłany na konkurs  „ II Pirogowy konkurs  Pychotki ” Magdalena Bojsza

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *