Składniki:
- 30 dkg oczyszczonych kalmarów
- 2 cebule
- 2 łyżki masła
- 2 małe ogórki
- 2 pomidory
- 2 ugotowane na twardo jajka
- sól, pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia:
Umyte tuszki kalmarów wypłukać, zalać wrzątkiem, gotować 3 minuty, schłodzić w zimnej wodzie. Tak przygotowane kalmary pokroić w paski. Cebulę obrać, pokroić w plastry. Na patelni rozgrzać masło, dodać plastry cebuli, chwilę smażyć mieszając, dodać kalmary, przyprawić, smażyć razem 3 minuty. Pomidory i ogórki umyć, osuszyć, pokroić w plastry. Jajka obrać, pokroić na ćwiartki. Plastry ogórków i pomidorów ułożyć na okrągłym półmisku, przyprawić, na nich ułożyć kalmary z cebulką, obłożyć przyprawionymi ćwiartkami jajek i podawać.
Przepis na konkurs Godin nadesłany przez Patrycję Pankowską