Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Smakoun z sosem grzybowym

Składniki:

  • 2 szt. Smakouna

Sos:

  • 5 dag suszonych grzybów
  • cebula
  • łyżka masła
  • łyżka  mąki
  • łyżka kwaśnej śmietany
  • pieprz, sól


Sposób przyrządzenia:
Grzyby umyć, zalać 2 szklankami zimnej wody i moczyć kilka godzin, następnie gotować ok. 35 min. Cebulę posiekać, podsmażyć na maśle, dodać posiekane grzyby mieszając, powoli wlać wywar z grzybów, chwilę gotować, a następnie wlać śmietanę wymieszaną z mąką, zagotować, przyprawić sos solą i pieprzem.  Na talerzu położyć Smakouna (jeśli ma być ciepły można przez chwile podsmażyć na patelni) i polać obficie sosem grzybowym, posypać szczypiorkiem lub zielona pietruszką, podawać z ziemniakami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *