Kotlet wieprzowy Katsu-don
Składniki:
- 7 szklanek ugotowanego na sypko ryżu
- 4 kotlety schabowe bez kości
- olej do smażenia
- sól, pieprz, papryka
Panierka:
- 3 łyżki mąki
- 1 rozmieszane jajko
- 1 szklanka tartej bułki
Sos:
- 1 szklanka bulionu mięsnego
- 6 łyżek sosu sojowego
- 6 łyżek cukru
- 4 łyżki wina białego półsłodkiego
- 3 rozmieszane jajka
- 8 łyżek zielonego groszku
Sposób przyrządzenia:
Z kotletów schabowych usunąć cały tłuszcz. Każdy kotlet przyprawić, obtoczyć w mące, jajku i tartej bułce. W dużej patelni mocno nagrzać „głęboki” olej. Smażyć kotlety przez około 4 minuty, obsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu, pokroić w pasy o szerokości około 2,5 cm. W misce wymieszać wszystkie składniki sosu, mieszankę przelać na patelnie, dodać pokrojone w paski kotlety, podgrzewać przez 1 minutę. W głębokiej miseczce podać gorący ryż, a na nim ułożyć pasy kotleta wraz z sosem.