Składniki:
- • ½ kg solonych filetów śledziowych
• 2 jajka
• 1 jabłko
• 1 łyżka soku z cytryny
• 1 czerwona cebula
• 150 ml majonezu
• 1 łyżka śmietany
• 1 łyżeczka oleju
• szczypiorek
• sól
• pieprz
Sposób wykonania:
- Śledzie zalać wodą i odstawić na 3-4 godz.
W między czasie jajka ugotować na twardo po czym obrać i drobno pokroić.
Cebulę posiekać a jabłko pokroić w kostkę, którą skropić sokiem z cytryny.
Następnie śledzie odsączyć i pokroić na kawałki, które skropić olejem.
Śmietanę wymieszać z majonezem oraz pieprzem do smaku.
Na dnie półmiska ułożyć śledzie, na nich cebulę, jabłko oraz jajko.
Całość zalać sosem i posypać posiekanym szczypiorkiem.
Wstawić do lodówki na 1-2 godz.Przepis został nadesłany na "Konkurs z Kolażem" przez Ewa K