Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Spaghetti z krewetkami

Składniki:

    • 500 g spaghetti
    • 250 g zielonych szparagów
    • 250 g białych szparagów
    • 1 czerwona cebula
    • 4 łyżki oliwy
    • 125 ml białego wina
    • 1 łyżeczka soku z cytryny
    • 1 pęczek bazylii
    • 150 g wędzonego łososia
    • 2 łyżki ziaren pinii
    • ocet winny
    • 1 szczypta cukru
    • sól
    • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Z krewetek usunąć pancerz i czarne jelito po czym dokładnie je umyć pod bieżącą wodą.
    Następnie na patelni rozgrzać oliwę, wówczas dodać 100 g masła i wrzucić cebulę pokrojoną na talarki, trzymać na ogniu aby się lekko poddusiła, wówczas wrzucić posiekany czosnek i pozostawić na ogniu ( uważać aby się nie zarumieniły).
    Pod patelnią zwiększyć ogień i dodać krewetki, gotować ok. 2-3 min cały czas mieszając do momentu, aż nabiorą różowego koloru i dodać sok z cytryny oraz bazylię.
    Gotować jeszcze przez chwilę cały czas mieszając.
    Doprawić do smaku solą oraz pieprzem i dodać jeszcze posiekaną natkę pietruszki.
    Spaghetti ugotować wg. przepisu na opakowaniu po czym odcedzić i wymieszać z 1 łyżką miękkiego masła i połową sosu z krewetek.
    Przed podaniem resztę sosu wylać na makron.

    Przepis został nadesłany na "Konkurs z Kolażem" przez Ewa K

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *