Składniki:
- • 500 g spaghetti
• 250 g zielonych szparagów
• 250 g białych szparagów
• 1 czerwona cebula
• 4 łyżki oliwy
• 125 ml białego wina
• 1 łyżeczka soku z cytryny
• 1 pęczek bazylii
• 150 g wędzonego łososia
• 2 łyżki ziaren pinii
• ocet winny
• 1 szczypta cukru
• sól
• pieprz
Sposób wykonania:
- Z krewetek usunąć pancerz i czarne jelito po czym dokładnie je umyć pod bieżącą wodą.
Następnie na patelni rozgrzać oliwę, wówczas dodać 100 g masła i wrzucić cebulę pokrojoną na talarki, trzymać na ogniu aby się lekko poddusiła, wówczas wrzucić posiekany czosnek i pozostawić na ogniu ( uważać aby się nie zarumieniły).
Pod patelnią zwiększyć ogień i dodać krewetki, gotować ok. 2-3 min cały czas mieszając do momentu, aż nabiorą różowego koloru i dodać sok z cytryny oraz bazylię.
Gotować jeszcze przez chwilę cały czas mieszając.
Doprawić do smaku solą oraz pieprzem i dodać jeszcze posiekaną natkę pietruszki.
Spaghetti ugotować wg. przepisu na opakowaniu po czym odcedzić i wymieszać z 1 łyżką miękkiego masła i połową sosu z krewetek.
Przed podaniem resztę sosu wylać na makron.Przepis został nadesłany na "Konkurs z Kolażem" przez Ewa K