Składniki:
- 4 zielone śledzie (młode)
- 1 filiżanka mleka,
- 8 łyżek mąki owsianej,
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu,
- 5 łyżek tłuszczu do smażenia
na sos:
- 3 łyżki masła,
- 2 łyżki mąki,
- 1/4 l mleka,
- 1 łyżka średnioostrej musztardy,
- 1 łyżeczka soku z cytryny,
- 2 szczypty soli,
- szczypta pieprzu,
- szczypta cukru
Sposób przyrządzenia:
W garnku na sos roztopić masło. Wsypać mąkę i mieszać, aż powstanie gładka masa. Nie przerywając mieszania, wlać mleko i gotować 5 min. na małym ogniu. Połączyć sos z musztardą i doprawić sokiem z cytryny, solą pieprzem i cukrem. Sos trzymać w ciepłym miejscu. Śledzie zanurzyć kolejno w mleku, obtaczać w mące owsianej i posypywać solą i pieprzem. Na dużej patelni roztopić tłuszcz smażyć śledzie z każdej strony 5 minut. Ułożyć śledzie na podgrzanym półmisku. Osobno podać sos musztardowy.