Składniki:
• 300 g filetów z łososia (lub innej ryby)
• Papier ryżowy na sajgonki
• młoda cebulka sałatkowa
• sos sojowy
• sól pieprz
• chili
• olej do głębokiego smażenia
Dodatki:
• dowolny sos orientalny np. słodko kwaśny, słodki sos chili, etc
Wykonanie:
Łososia kroimy w cieknie plastry (wielkości mniej więcej 25x10x70 mm), solimy, pieprzymy i marynujemy w sosie sojowy przez około 20 min.
Przygotowujemy cebule krojąc ją w paski lub na skos.
Przygotowujemy papier ryżowy namaczając go przez chwile w ciepłej wodzie (po jednej sztuce).
Układamy na namoczonym papierze ryżowym po kawałku łososia i cebulki, smażymy na nagrzanym oleju przez około 5-6 minut.
Podajemy z sosem.
Można także używać kiełków „sojowych”.
2 comments for “Sajgonki z łososia”