Składniki:
- • ½ kg filetów śledziowych
• 3 cebule
• 1 l mleka
Marynata:
• 1 szkl. czerwonego wytrawnego wina
• 4 łyżki octu winnego
• 20 dag cukru
• laska cynamonu
• 3 goździki
• 4-5 ziaren pieprzu
Sposób wykonania:
- Filety zalać mlekiem i odstawić na 2-3 godz.
Wino zagotować z dodatkiem octu, cukru i przypraw po czym trzymać na ogniu ok. 5 min, wówczas zdjąć z ognia do ostygnięcia.
W między czasie pokroić cebulę w plastry.
Śledzie odsączyć pokroić na ukośne w paski i ułożyć je warstwami w kamiennym garnku przeplatając cebulą.
Zalać je zimna marynatą i wstawić do lodówki na 2-3 dni.Przepis został nadesłany na "Konkurs z Kolażem" przez Katarzyna S