Składniki:
- 18 skrzydełek kurczaka
Marynata:
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki białego wytrawnego wina
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1 łyżeczka sosu chili
Sposób przyrządzenia:
Umyte i osuszone skrzydełka podzielić tnąc w stawach na 3 części. Cienkie końcówki przeznaczyć do innych potraw. Składniki marynaty dokładnie wymieszać. Elementy skrzydełek umieścić w grubej, plastikowej torbie, wlać marynatę, potrząsając dokładnie wymieszać. Tak przygotowane skrzydełka umieścić w lodówce na minimum 1 godzinę. Porcje mięsa odsączyć z marynaty. Piec przez około 15 minut na dobrze nagrzanym grillu co jakiś czas odwracając i smarując marynatą pozostałą z marynowania skrzydełek.
Przepis nadesłany na konkurs Letnie Grillowanie przez Iwona Podgórna