Składniki:
- 2 kg skrzydełek z kurczaka
Glazura – marynata:
- 1 szklanka sosu sojowego
- 1 szklanka wody
- ½ szklanki soku ananasowego
- 1 szklanka brązowego cukru
- ¼ szklanki oleju
- 1 łyżeczka czosnku w proszku
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 1 łyżeczka mielonego chili
Sposób przyrządzenia:
Zmiksować wszystkie składniki marynaty. Umyte skrzydełka przeciąć w stawach na 3 części. Cienkie końcówki przeznaczyć do innego wykorzystania w kuchni. Pozostałe części skrzydełek umieścić w misce, zalać marynatą i odstawić do lodówki na kilka godzin. Rozgrzać grill lub piekarnik do temperatury około 180 stopni C. Skrzydełka osączyć z nadmiaru marynaty. Piec przez około 70 minut obracając i smarując pozostałą marynatą.