Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pikantna wołowina na sposób tajski

Składniki:

  • 50 dkg wołowiny bez kości pokrojonej w paski
  • 4 szklanki różyczek brokuł
  • 1 pęczek zielonej cebulki pokrojonej na 3 cm kawałki
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 nieduże pomarańcze obrane i podzielone na sekcje
  • ½ łyżeczki mielonego imbiru
  • ¼ łyżeczki mielonego chili
  • olej

Sos:

  • ¼ szklanki zagęszczonego soku pomarańczowego
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki wody
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka otartej skórki z pomarańczy
  • 1 łyżeczka cukru

Sposób przyrządzenia:
W miseczce dokładnie wymieszać składniki sosu, odstawić. W dużej patelni lub woku rozgrzać 3 łyżki oleju, dodać pokrojone ząbki czosnku, smażyć chwilkę mieszając. Dodać cebulkę, imbir, chili i brokuły, smażyć mieszając 2 minuty. Za pomocą łyżki cedzakowej przełożyć zawartość patelni na talerz. Do pozostałego na patelni oleju dolać 2 łyżki, dodać wołowinę i smażyć mieszając aż straci różowy kolor, dodać sok pomarańczowy z dodatkami i dusić mieszając 2 minuty. Gdy sos się zagęści dodać pomarańcze i wcześniej obsmażone brokuły, chwilę podgrzewać mieszając i podawać. Jako dodatek podajemy ryż na sypko.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *