Składniki:
- 50 dkg serc drobiowych
- olej
- sól, pieprz
- 30 dag mąk
- 150 ml wody mineralnej
- 200 ml mleka
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki octu
- sól
Ciasto:
Sposób przyrządzenia:
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy proszek do pieczenia, ocet i sól. Mieszamy mikserem wodę z mlekiem, jajkiem i octem. Powoli wlewamy do mąki z dodatkami. Mieszamy aż powstanie gładkie jednolite ciasto. Odstawiamy na kilkanaście minut.
Serca przekroić wzdłuż na połowę, dokładnie umyć, osuszyć. Każdą połówkę serca przykrywamy folią u rozbijamy używając młotka do mięsa, przyprawiamy solą i pieprzem., moczymy w przygotowanym cieście i smażymy na rozgrzanym oleju. Podajemy z ziemniaczkami i dodatkami. Polecam, pychota.