Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Solone uklejki

Składniki:

    • 1 kg uklejek, płoci
    • 8 dkg soli morskiej
    • 5 dkg cukru
    • 2  liście laurowe
    • pieprz czarny grubo mielony, szczypta mielonej kolendry, mielony imbir, gałka muszkatołowa – proporcje i ilość wg uznania


    Sposób przyrządzenia:
    Ryby delikatnie oskrobać, wypatroszyć pozostawiając głowy i płetwy. Umyć, dokładnie osuszyć. Wszystkie przyprawy wymieszać. Ryby układać warstwami każdą warstwę posypując przyprawami, przykryć czystym talerzem, obciążyć słojem napełnionym wodą. Pozostawić 12 godzin w temperaturze pokojowej, a potem odstawić do lodówki. Tak przyrządzone rybki po upływie doby są gotowe do podanie. Jeśli chcemy je przechowywać dłużej trzeba zwiększyć ilość dodanej soli.

    Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *