Składniki:
- 4 udka kurczaka
- olej
- 1 szklanka płatków kukurydzianych
- posiekana natka pietruszki
- sól, pieprz
- 30 dag mąk
- 150 ml wody mineralnej
- 200 ml mleka
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki chili
- 2 łyżki octu
Sposób przyrządzenia:
Udka umyć, osuszyć, przyprawić solą i pieprzem, odłożyć w chłodne miejsce. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy proszek do pieczenia, ocet i sól. Mieszamy mikserem wodę z mlekiem, jajkiem, chili i octem. Powoli wlewamy do mąki z dodatkami. Mieszamy aż powstanie gładkie jednolite ciasto. Odstawiamy na kilkanaście minut. Płatki kukurydziane mieszamy z natką pietruszki. Przyprawione udka moczymy w przygotowanym cieście, pozwalamy aby nadmiar obciekł i obtaczamy w płatkach wymieszanych z natką pietruszki. Smażymy ąz mięso będzie miękkie, a panierka pięknie się zezłości. Podajemy z ziemniakami piure i dodatkami. Polecam, pychota.