Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ser topiony własnościowy

Składniki:

    • 1 kg sera białego lekko przesuszonego (czasem można taki kupić,jeśli nie należy go trochę podsuszyć),
    • kostka masła lub margaryny,
    • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
    • 1 jajko,
    • sól,
    • kminek lub koperek,
    • boczek wędzony lub na co mamy ochotę.

    Sposób przyrządzenia:
    W rondlu roztapiamy kostke tłusczu,wrzucamy rozkruszony widelcem ser,dodajemy łyzeczke lub półtorej sody i topimy na małym ogniu aż ser nam się rozpuści,do wrzącego sera wrzucamy jajko i energicznie roztrzepujemy je z serem,solimy dodajemy wybrany dodatek i przelewamy do wypłukanych zimną wodą salaterek.Ser jest dobry na ciepło i na zimno,nadaje się tez do pizzy i lubią go osoby,które nie tolerują "zgliwka" (ze zrozumiałych względów).

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *