Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ser Chevrotin

Pochodzenie: Rodan Alpy
Rodzina serów: Sery kozie
Rodzaj mleka: mleko kozie
Smak: aromatyczny o smaku miodu
Zawartość  tłuszczu: 45%
Pora roku: lato i jesień
Opis:
Jest to ser produkowany we francuskich Alpach. Pierwsze tego typu sery zostały wyprodukowane w XVII wieku. Ze względu na odmienność geograficzną regionu Chevrotin wyraźnie różni się od serów kozich wytwarzanych w Dolinie Loary. Mleko użyte dp produkcji tego sera pochodzi od kóz pasących się na alpejskich łąkach, bogatych w dzikie kwiaty i zioła, co nadaje mu charakterystyczny słodki smak. Jego zwarty miąższ koloru kości słoniowej ugina się lekko pod naciskiem palca. Widoczne są w nim małe dziury. Wilgotna powierzchnia sera nosi ślady chusty, w którą był owinięty podczas dojrzewania trwającego od 3 tygodni do nawet 6 miesięcy. Podczas dojrzewania sery umieszczone są na deskach drewnianych wykonanych z czerwonej jodły. Skórka ma kolor żółtawopomarańczowy, pokryta jest plamkami białej pleśni.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *