Składniki:
- 20 dkg fasolki szparagowej
- 10 dkg zielonego groszku
- 5 dkg zielonej cebulki lub szczypiorku
- 5 dkg marynowanej czerwonej papryki
- 1 ugotowane na twardo jajko
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka sosu sojowego
- posiekana natka pietruszki
- sól, biały pieprz
- zielona sałata
Sposób przyrządzenia:
Fasolkę umyć, każdy strąk podzielić na 4 – 5 części, ugotować w osolonej wodzie wraz z zielonym groszkiem, odcedzić, osuszyć. Zieloną cebulkę lub szczypiorek drobno posiekać. Paprykę pokroić na kawałki wielkości kawałków fasolki. Wszystkie składniki umieścić w misce, dodać sos przygotowany z wymieszanej oliwy i sosu sojowego, posolić i popieprzyć, wymieszać. Salaterkę wyłożyć umytymi i osuszonym listkami sałaty, na nich ułożyć przygotowaną sałatkę. Udekorować pokrojonymi na ćwiartki jajkiem i zieleniną.
1 comment for “Sałatka z fasoli szparagowej”