Składniki:
- 50 dkg schabu bez kości pokrojonego w grube paski
- 3 łyżeczki mąki kukurydzianej
- ½ łyżeczki białego, mielonego pieprzu
- ¼ łyżeczki soli
- 1 łyżka wody
- ½ szklanki keczupu
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka sosu chili
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka oleju
- 3 posiekane ząbki czosnku
- 2 kg posiekanej grubo kapusty
- 1/3 szklanki posiekanej zielonej cebulki
Sposób przyrządzenia:
W miseczce wymieszać dokładnie paseczki schabu, 1 łyżeczkę mąki kukurydzianej, pieprz i sól, odstawić. Pozostałe 2 łyżeczki mąki wymieszać z wodą, odstawić. Wymieszać keczup, cukier i sos chili, odstawić. W rondlu rozgrzać olej, dodać mięso i czosnek, smażyć mieszając 2 minuty. Używając łyżki cedzakowej wyłożyć mięso i czosnek na talerz. Do pozostałego w rondlu oleju dodać kapustę i mieszając intensywnie smażyć kolejne 2 minuty, dodać keczup z dodatkami i podobnie jak poprzednie składniki dusić 2 minuty. Po tym czasie dodać mięso i czosnek, wymieszać, dusić jedną minutę. Do tak przygotowanej kapusty i mięsa dodać mąkę z wodą, a gdy ta zgęstnieje dodać zieloną cebulkę i wymieszać. Podawać z ziemniakami, ryżem na sypko lub z pieczywem.