Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Schab duszony w młodej kapuście

Składniki:

  • 50 dkg schabu bez kości pokrojonego w grube paski
  • 3 łyżeczki mąki kukurydzianej
  • ½ łyżeczki białego, mielonego pieprzu
  • ¼ łyżeczki soli
  • 1 łyżka wody
  • ½ szklanki keczupu
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka sosu chili
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka oleju
  • 3 posiekane ząbki czosnku
  • 2 kg posiekanej grubo kapusty
  • 1/3 szklanki posiekanej zielonej cebulki


Sposób przyrządzenia:

W miseczce wymieszać dokładnie paseczki schabu, 1 łyżeczkę mąki kukurydzianej, pieprz i sól, odstawić. Pozostałe 2 łyżeczki mąki wymieszać z wodą, odstawić. Wymieszać keczup, cukier i sos chili, odstawić. W rondlu rozgrzać olej, dodać mięso i czosnek, smażyć mieszając 2 minuty. Używając łyżki cedzakowej wyłożyć mięso i czosnek na talerz. Do pozostałego w rondlu oleju dodać kapustę i mieszając intensywnie smażyć kolejne 2 minuty, dodać keczup z dodatkami i podobnie jak poprzednie składniki dusić 2 minuty. Po tym czasie dodać mięso i czosnek, wymieszać, dusić jedną minutę. Do tak przygotowanej kapusty i mięsa dodać mąkę z wodą, a gdy ta zgęstnieje dodać zieloną cebulkę i wymieszać. Podawać z ziemniakami, ryżem na sypko lub z pieczywem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *