Składniki:
- 1 średniej wielkości kalafior
- 1 łyżeczka papryki
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- szczypta mielonego cynamonu
- ¼ łyżeczki mielonego imbiru
- ¼ szklanki oliwy
- 2 łyżki soku cytrynowego
- 2 drobniutko posiekane ząbki czosnku
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu mielonego
- ¼ szklanki drobno posiekanej natki pietruszki
Sposób przyrządzenia:
Kalafior oczyścić obcinając trzon i duże zielone liście. Możemy pozostawić drobne listki przy podstawie trzonu co poprawi wizualny odbiór naszego dania. Tak przygotowanego kalafiora bardzo starannie wypłukać i umieścić w rondlu zalanego wodą. Doprowadzić wodę do wrzenia i gotować około 15 – 20 minut. Czas należy dobrać tak aby kalafior się nie rozgotował. W międzyczasie dokładnie wymieszać pozostałe składniki dania, wlać do małego rondla i powoli podgrzewać przez około 5 minut co sprawi że nasz dressing będzie bardzo aromatyczny. Ugotowanego kalafiora obsączyć z wody, pokroić ostrym, długim nożem na plastry o grubości około 1,5 cm. Tak przygotowane plastry ostrożnie ułożyć na półmisku, obficie polać dressingiem i podawać.